Joyzine.se


Recension - Live

Nordpolen
Emmabodafestivalen
2009-08-01
Av: Alexander Hellgren
Publicerad: 2009-08-03
Hemsida: myspace.com/nordpolen

En artist som jag inte riktigt vet hur jag ska förhålla mig till, live. På skiva älskar jag det, men live har jag känslan av att Nordpolen blandar och ger mycket beroende på dagsform. Såväl högt som lågt kan det sannerligen bli, med tanke på mina två tidigare recensioner av hans spelningar. Idag har Pelle Hellström ett band bestående av i alla fall två personer, vilket höjer oddsen för ett lika platt fall som på Siesta något.

O helga natt inleder även den här festivalspelningen, fråga mig inte varför men jag gillar det. Det känns lite religiöst på något sätt, men sätter också en viss press på artisten som måste leva upp till den stämningen. Julsången mynnar ut i John Travolta, en av mina favoriter från skivan ”På Nordpolen”. Sånginsatsen, från en rejält försynt artist iklädd snitsig leopardpäls, är väl okej men spricker här och var och tystnar helt emellanåt. Det är inga stora gester, men jag kan ändå känna en inlevelse i sången och musiken.

Musiken har gentemot skivan fått en ansiktslyftning, framför allt med livebemanning på keyboard. Det saknades på Siesta och ger nu ett intensivare tryck och en något intensivare musikupplevelse. The Tough Alliance är det mycket av ändå, och jag tycker att det vore intressant att höra hur Nordpolen hade låtit utan deras inblandning. Bar överkropp bjuder han också på, som en onödig parentes, vilket får tjejer längst fram att skrika och sträcka sig efter honom. Den i övrigt loja publiken verkar kanske inte gilla vad de ser och hör, men åtminstone inte sky det. Någon dans är det absolut inte tal om, men det passar inte heller de mörka texterna. Lite handklapp till låten På Nordpolen får räcka.

– Han är så jävla dålig, jag förstår inte, säger en förbipasserande. Jag håller inte med, men kan verkligen förstå henne. Med tanke på den hajp som ändå varit kring ynglingen, måste det te sig helt obegripligt varför han varit så omsusad. Han bjuder verkligen inte på sig själv och det är svårt att förstå hans inställning. Såvida man inte är väldigt insatt i hur Sincerely Yours artister brukar bete sig och dessutom köper det. Ointresset från huvudpersonen smittar tyvärr av sig både på publiken och mig själv. Dessutom, med fel tid och fel plats (som så ofta på festival), tillsammans med lite för många tekniska fadäser, når spelningen inga höga höjder. Det är något bättre än på Siesta, men det är därmed inte bra. Avner tidigare på dagen ligger på samma bolag som Nordpolen och gör liknande musik. Han var kanske inte bättre, men hade en inställning som var värd något. Dessutom har jag högre krav på Nordpolen, efter att ha upplevt honom som väldigt bra live åtminstone en gång.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa skivor 2008
Siestafestivalen 2009
Nordpolen (2008-09-27)
Nordpolen (2009-05-30)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Cornelia, 2009-11-15 20:33:32 (85.231.13.92)

Du är ju helt dum i huvudet. Pelle är den mest begåvade artist jag sett på länge, han är trevlig, snäll och fin - en helt underbar människa och han han älskar ju sin publik, varför skulle han annars vara så nervös inför sina spelningar? Pelle är den finaste jag vet och när han kastar sig ner från scenen och tar in hela publiken in i en kram (och mig in mellan hans armar och mjuka päls) så upplever jag något som jag aldrig tidigare har känt.

Ayla, 2009-09-28 08:45:13 (62.95.51.218)

Att stå på scen är högst frivilligt och mår man dåligt av det får man antingen röka på eller lägga av, idioter som inte bjuder på sig själv försvinner förhoppningsvis i den kulturella papperskorgen. Larv

amanda, 2009-09-27 15:43:38 (85.229.96.115)

Herregud, det här tyder bara på att du varken har förståelse för texterna Nordpolen skriver, eller gjort ordentlig research. Nordpolen var fantastisk på Emmaboda. Jag tvivlar på att Pelle Hellström skiter i publik och arrangörer (antingen hatar man eller så älskar man Pelle för hans scenframträdanden) utan han verkar bara ha det tufft under en livespelning. Han beskriver själv i en intervju hur fruktansvärt dåligt han mår under och efteråt. Återigen brist på research, uppenbarligen, när du inte vet att hans musik var betydligt mer åt technostuket innan han började producera med tta-killarna. Och Håkan, att du kallar Pelle Hellström patetisk för något han gör helhjärtat tyder mest på att du har total brist på empati.

elias, 2009-08-15 20:17:30 (84.217.17.7)

om man är nervös och någon kastar en flaska vatten över ens elektroniska utrustning man just ska börja en konsert baserad på kan jag mycket väl förstå att man pekar finger.

Anna, 2009-08-04 00:37:42 (90.227.176.195)

Jag hade inte hört Nordpolen innan, och det kanske just var det som fick mig att bli helt såld när jag hörde honom på Emmabodafestivalen. Jag tyckte Nordpolen var toppen!

Håkan Mild, 2009-08-03 17:57:16 (83.233.178.28)

Detta var faktiskt den sämsta konserten jag någonsin sett. Ingalunda för att musiken är dålig (helt ok sincerly-pop), utan för att Pelle Hellström visar sig vara en patetisk "strulig tonårswannabe" som fullständigt skiter i såväl publik som arrangörer. Att både bokstavligt och bildligt peka finger åt publiken känns onekligen ganska skrattretande.

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner